Blog

Laminált padló választás- előnyök, hátrányok

2022.10.28 09:21
Máziné Ramóna

Laminált padló előnyei - hátrányai

Laminált padlóval meleg és elegáns otthont alakíthatunk ki, mivel a dekor rétegek mind színben, mind pedig mintázatban igen változatosak. Kisebb mértékben reagálnak a környezeti hatásokra, mint az élő fa. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de "mesterségesen" előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes. A felületük rendkívül ellenálló. Az Arcade Home a legtöbb gyártó termékét forgalmazza, érdemes a kínálatot minden szempontból megfigyelni választáskor.

A laminát gyorsan és egyszerűen telepíthető

Gyors: akár 300 négyzetmétert lehet telepíteni egy hétvége alatt. A régebbi típusú laminált padlókat ragasztani kell egymáshoz,  míg a modern megfelelőjének van egy nútos rendszere amely lehetővé teszi a lapok illeszkedését, mint a puzzle-darabokat. Könnyű: minthogy a lapok puha forgácslapból készülnek, ezeket kézi fűrésszel, vagy akár segédszerszámmal is meg lehet vágni.

Miközben könnyűnek tűnik, a nútos rendszer gyakran nem illeszkedik megfelelően. A táblák oldalait időnként különösen nehéz összeilleszteni. Továbbá, ha a lapokat nem megfelelően, lapján tárolja lerakás előtt, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a felső kopóréteg felborul, ami veszélyezteti a padló nedvesség-és kopásállóságát.

Tartósság és karbantartás
Pro
A faanyagtól eltérően amely elakadhat, a laminált padló ilyen szempontból szinte áthatolhatatlan nem keletkezhet szálkásodás, és az enyhébb karcolások ellen is véd a kopóréteg. Egyes gyártók, különösen az Eurowood, nagyon nagylelkű 5+ éves garanciát vállalnak a kopó rétegre. A laminált padló kemény felülete ellenáll a foltoknak. És ha foltot kap, könnyen tisztítható.

Con
A homok, kosz általi karcolás és kopás laminált padló egyik legnagyobb hátránya. Ha a laminált anyag erősen kopohat a magas igénybevétel következtében. A mély karcolás vagy vágást, nem lehet csiszolni vagy finomítani, mint a tömör keményfa esetén ilyenkor az egyetlen megoldás ha cseréljük a burkolatot.
vatera.hu