Blog

Padló és fal felújítás bontás nélkül

2022.10.14 12:08
Padló és fal felújítás bontás nélkül

Fürdőszoba-felújítás bontás nélkül

A felújítási munkálatok legkellemetlenebb része a bontás. A régi csempe, járólap eltávolítása óriási porral, kosszal és zajjal jár, ráadásul a törmelék elszállításáról is gondoskodni kell. Mutatjuk a megoldást!

 

1. megoldás: burkolatcsere

burkolat felújítás
fotó: Diego

 

A vízálló SPC fal- és padlóburkolatot kifejezetten a bontás nélküli burkolat felújítás megkönnyítésére fejlesztették ki. Ahogy a neve is elárulja, egyaránt tehetjük padlóra és falra.

A vékony, mindössze 3-4 mm vastag paneleket közvetlenül a régi burkolatra helyezhetjük. Ez a speciális burkolat száz százalékban vízálló, így bátran választhatjuk fürdőszobába, konyhába. Könnyen vágható és fúrható, ami meggyorsítja a munkát, és nincs szükség fugázásra sem.

A burkolat további előnye, hogy meleg tapintású, magas fokú stabilitás és szilárdság jellemzi, valamint kedvező akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik.

A burkolat felújítás előtt jó, ha tudjuk, a termék felhelyezését esetenként érdemes szakemberre bízni, hiszen a padló vagy a falfelület nem alkalmas a közvetlen ragasztásra.

Amennyiben az alapfelület rossz minőségű, előzőleg ki kell javítani, illetve ki kell egyenlíteni.

burkolat felújítás matrica
fotó: Diego

A burkolat felújítás során a következőkre érdemes odafigyelni:

 • Nagyon fontos a 48 órás akklimatizációs idő betartása, ez feltétlenül szükséges, hogy a burkolat felvegye a helyiség hőmérsékletét.
 • A munka megkezdése előtt zsírtalanítják a falakat és a padlófelületet, valamint eltávolítják a régi szilikontömítéseket.
 • A burkolandó felületen 1 m-en belül maximum 2 mm eltérés megengedett, a fuga maximum 5 mm-es lehet.
 • Amennyiben ez nincs így, kiegyenlítőt használnak.
 • Burkolás előtt a vízzel érintkező felületeket szigetelni kell.
 • Előbb a falak burkolását végzik el, utána következik a padló.
 • A falaknál a burkolati fédernek kell felül lennie, így a víz nem tud behatolni.
 • A panelek könnyen egymásba pattannak, ezért nincs szükség fugázásra.
 • Befejezésként az élek találkozásánál megfelelő profilokat helyeznek el, a csatlakozások tömítéséhez vízálló szilikont használnak.

2. megoldás: a burkolat átfestése

burkolat felújítás előtt
fotó: Varga Judit

 

burkolat felújítás folyamatban
fotó: Varga Judit

A csempét és a járólapot felfrissíthetjük festéssel, amennyiben jó állapotban van, és csak a színén szeretnénk változtatni. Fontos tudni, hogy matt és sima felületen működik a legjobban ez a megoldás, minél fényesebb és minél rücskösebb a felület, annál sérülékenyebb lesz a festett réteg. Mielőtt nekikezdenénk a burkolat felújítás munkálatainak, gondoskodjunk róla, hogy a felület legyen makulátlan, távolítsuk el a port, a zsírfoltokat és egyéb szennyeződéseket!

Előnyök:

burkolat felújítás előtt
A fürdőszoba előtte… fotó: Varga Judit

 

 • Bátran alkalmazhatjuk fürdőszobában és konyhában, remekül ellenáll a víznek, pár nap alatt megújul a padló és a csempe, ráadásul nem jár nagy felfordulással.
 • Nem költséges, 10 m2 kb. 15 000 Ft (eszközök + festékek) és bármilyen színt ki lehet kevertetni.
 • A végeredmény porszívózható, mosható.
 • Kezdők is bátran belevághatnak.
burkolat felújítás folyamatban
…festés közben… fotó: Varga Judit

 

Hátrányok:

 • Az alapozó és a zománc egyaránt intenzív szagot áraszt az oldószer miatt, csak nyitott ablaknál vagy megfelelő szellőztetés mellett szabad dolgozni vele.
 • A festett felületre – főleg a járólapra – jobban kell vigyázni. Számoljunk azzal, hogy ez megoldás csak pár évre szól, és ha egyszer megkopik, nem halogathatjuk sokáig az újrafestést.
 • Nem ajánlott nagy bútorokat húzogatni az így felújított padlón, a székek lábai alá pedig érdemes védőfilcet tenni.
burkolat felújítás kész
…és a munka végeztével. fotó: Varga Judit

 

A munka menete:

Az Otex tapadó alapozót szivacshengerrel vihetjük fel az adott felületre, lényeges, hogy a fugaközökbe is jól beledolgozzuk. A száradás függ a környezeti tényezőktől – páratartalom, hőmérséklet, légmozgás stb. –, de 2-3 óra múlva akár fehér zokniban is ráléphetünk. Az újrafestéssel viszont mindenképpen várjunk 24 órát! Az újrafestés egyébként nem kötelező, ha megfelelő minőségű az első réteg, nincs rá szükség.

Egy nap elteltével felkenhetjük az első festékréteget (a Betoluxot vagy az Empire selyemfényű zománcfestéket ajánlom). Utóbbi eredetileg bútorfesték, de mivel nagyon masszív felületet képez, kiváló a kopásállósága, és remekül tisztítható, ezért a padló festésére is tökéletes.

Amennyiben fényes padlót szeretnénk, a Betoluxot használjuk fedőfestéknek, szintén két rétegben. Én rövid szőrű hengerrel dolgozom, nekem ez vált be. A fent említett festékek jóval lassabban száradnak, mint az alapozó, 8-10 óra elteltével szabad rálépni, és két nap elteltével jöhet a második réteg. Lakkal tovább fokozhatjuk a tartósságát.

 

Forrás:https://www.lakaskultura.hu/

vatera.hu