Blog

Padló választás

2022.10.10 13:32

A melegburkolatok fajtái - segédlet a Padlóhoz

Építkezés vagy felújítás során sokan döntenek a melegburkolatok mellett, otthonos hangulatuk, magas komfortfokozatuk miatt. A hatalmas választékban segít eligazodni összeállításunk a padló típusok között.

Tömörfa parketták

Parkettának a 2 mm-nél vastagabb, lakk vagy műgyanta kopóréteggel kezelt padlóburkolatot nevezzük. Klasszikus változat a csaphornyos parketta, többnyire halszálkamintában vagy szalagszerűen rakják. Egy 2,5 cm vastagságú tömörfa parketta elbír 5-6 csiszolást is, így felújítva, lazúrral átszínezve 100 év után is gyönyörű. Csaphornyos parkettaként működik a svédpadló is, csak ez nagyobb elemekből áll.

Szintén tömörfa a hajópadló, amelynek keményfa változatai nappalikat, rusztikus hangulatú nyaralókat díszítenek.

Parketta kapható a ma divatos hatszög vagy rombusz alakban is. A vastagabb anyagú parkettákat nem szerencsés padlófűtésre ragasztani, mert csökkenti a fűtőértéket, illetve összeszáradhat a burkolat. Viszont a 10 mm vastag, csapok nélküli, tömörfa lamellaparketta már alkalmas a padlófűtésre padlófűtésre, és vékonysága miatt panellakásokba is jó lehet az ajtók magasságának függvényében. Lerakás után olyan, mint a hagyományos csaphornyos parketta, állhat önálló elemekből, és létezik táblásított változata, 1-2 alkalommal csiszolható, később lakkozható.

A mozaikparketta ugyancsak tömörfából készül, az elemek 15-20 cm-esek, vastagsága kb. 8 mm, így ez is lerakható padlófűtésre, legelterjedtebb a négyzetrácsos, "kazettás" minta. A tömörfa parketták hosszadalmas lerakása után csiszolás és felületkezelés következik, ellentétben a többrétegű készparkettákkal, amelyek pár óra alatt lerakhatók, és nincs velük több teendő.

Készparketták

Legismertebb fajtája a szalagparketta, amely kinézetét tekintve hasonlíthat hajópadlóra vagy svédpadlóra, illetve állhat három sorban illesztett kisebb darabokból, maga a látszó faréteg pedig hihetetlenül változatos. A panelek hézagmentesen zárnak, hosszúságuk pedig elérheti egy hajópadló szálméretét. Az egyes panelek három, egymásra merőleges rétegét műgyantával ragasztják össze, de csak a felső réteg készül fából.

 

Ha ilyet választunk, a látszó faréteg vastagsága 3,8-5 mm között legyen, mert akkor kétszer-háromszor csiszolhatjuk, lakkozhatjuk. Csaphornyokkal illeszthető, így úsztatva polifoamra vagy leragasztva egyaránt rakható. A merőlegesen ragasztott rétegek jóvoltából nem szárad össze, nem vetemedik, tehát kerülhet padlófűtésre is.

A laminált padló csupán fahatású felülete miatt tartozik ebbe a csoportba, hiszen a hordozó nem fa, hanem műgyanta és farostőrlemény keveréke, amelyre nyomdai úton dekorpapírréteget helyeznek, majd következik az erős műgyanta kopóréteg, amely védi a sérülésektől. Ellenáll a tisztítószereknek, lerakása gyors és könnyű, az ára kedvező. Alkalmas padlófűtés fölé, semmilyen felületkezelést nem igényel.

Faburkolat vizes helyiségekben

Felületkezeléstől függően a konyhába és a fürdőszobába is kerülhet hagyományos faburkolat, de alá kell dolgozni egy tökéletesen vízzáró, kenhető szigetelést. Mivel a parafa vízhatlan, jó választás lehet a fürdőbe. További pozitívum, hogy a parafa burkolat előállításához nem kell kivágni a fát, a kéreg lehántásával jutnak hozzá.

 

Ragasztható és klikkes változata is van. Felületét kezelhetjük olajjal, viasszal és lakkal.Teljesen természetes anyag, kiváló hő- és hangszigetelő, könnyű, rugalmas, ezért kellemes járni rajta, nem terheli az ízületeket, és jó rezgéscsillapító. Nem korhad, nehezen ég, bogarak nem támadják, vízhatlan, hosszú az élettartama. 

PVC-padlók

A PVC-burkolatok előállításához mesterséges anyagokat használnak, hiszen maga a PVC (polivinil-klorid) egy szintetikus polimer. Különböző szélességű tekercsekben és modulokban egyaránt kapható, lerakása gyors és könnyű. Létezik egy- és többrétegű változat, vízálló, csúszásmentes, így konyhába, fürdőbe is megfelelő.

 

A linóleumhoz és a vinilhez hasonlóan mintája bármilyen felületet imitálhat. Rendkívül jó hőszigetelő, antisztatikus, elenyésző a káros- anyag-kibocsátása. Készítenek egészen magas kopásállóságú modellt is. Tisztítása nedves, puha ruhával javasolt, a viasztartalmú padlóápolótól szép fényes lesz. Festékhígítók, oldószerek nem használhatók hozzá. Kedvező árfekvése miatt széles körben elterjedt.

Vinilburkolatok

A vinil, más néven LVT (luxury vinyl tile) egy viszonylag új, modulrendszerű burkolatfajta. Gyártása gyorsabb a linóleuménál, felülete pedig a megtévesztésig hasonlít a természetes anyagokhoz, fához, kőhöz, betonhoz. 2,5 mm-es vastagságban bármilyen helyiségbe kerülhet, magas a kopásállósága, vízálló, a padlófűtést bírja, és kiváló a lépéshang-csillapítása. Anyaga egy kemény PVC, ezért a bútorok lábaira tegyünk filckorongot. Rétegei: hátlap, színháttér – ez a tónust határozza meg –, minta, illetve a poliuretán koptatófelület.

 

 

SPC burkolatok

Kiváló választás falra és padlóra is, az SPC (Stone PVC Composite) kő és PVC egyvelegéből készül, ahol már a viniltől eltérően nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra. Formaldehidmentes, gyantás kopóréteggel rendelkező vízálló burkolatok, melyek kinézetének csak a fantázia szabhat határt. Ragasztással, vagy anélkül egyaránt alkalmazható. Falburkolatnak vagy padlóra is kiválóan alkalmas.

Kapható fózolt szélekkel, így még hitelesebben utánozza a parkettát, a kőre emlékeztető változatoknál pedig saját anyaga imitálja a fugát. Lerakható meglévő kerámiaburkolatra is, de ebben az esetben javasolt az ajzatkiegyenlítés.

Linóleum és műgyanta

A linóleum nem tévesztendő össze a PVC-vel, hiszen természetes összetevőkből áll: lenolaj, parafa, gyanta, fa, mészkőpor vagy juta. Kényelmes rajta járni, mert rugalmas és nem hideg. Antibakteriális, antiallergén és tűzálló, rakható vizes helyiségbe és padlófűtésre is. Mintája a PVC-hez és vinilhez hasonlóan utánozhat fát, követ vagy betont.

 

A műgyanta egy választható színű öntött felület, többrétegű, legtöbbször kétkomponensű padlóburkolat, gyors a kivitelezése, hosszú az élettartama, mechanikai és vegyi sérüléseknek ellenáll, könnyű tisztítani és felújítani.

Padlószőnyeg

A padlószőnyegek az elegáns szállodák, angolszász lakások által sugallt életérzést közvetítik. A kellemes tapintású felület barátságos, meleg hangulatot teremt a szobában. Faltól falig ragasztva, saját anyagából készült szegéllyel vagy akár magas parkettaszegélyléccel is szépen kombinálható. Tekercsben 4-5 m-es szélességben árusítják.

Praktikus választás a modulpadlószőnyeg: a geometrikus alakzatokból összeállított darabok izgalmas szín- és formagazdagságot biztosítanak, ráadásul könnyen kezelhetők, hiszen ha folt kerül valahova, az adott modul könnyedén cserélhető. Alapanyaga lehet gyapjú, szintetikus, poliamid, len vagy kókusz. Mindegyik antiallergén felületkezelést kap, ezért kisebb gyerekek és asztmában szenvedők számára ideális. Kiváló hő- és hangszigetelő.

vatera.hu