Valley Oak színű padló

Egészen a közelmúltig erre a kérdésre csak egy válasz volt: a vinyl. A lakossági és közületi helyiségekben is népszerű választásnak számító padlóknak már vannak követői. Az SPC és az ökológiai padlók megőrzik a vinylek előnyeit, de a gyártás során teljesen eltérő technológiáknak és anyagoknak köszönhetően valami pluszt is adnak. A legfontosabb értékük a környezetvédelem szempontja, hiszen ezek a padlók 100%-ban újrahasznosíthatók. 

Gyakran a vinyl, SPC és ökológiai padlót egy kaptafa alá veszik, és összekeverik, azonban mindenképpen tudni kell, hogy ezek három teljesen különböző típusú anyagok keverékei. Az ok, amiért oly gyakran keverik, az a tény, hogy születésük elején csak a vinyl volt. Bár a gyártók egyre jobban javították tulajdonságait, egy fontos összetevőt nem sikerült kiküszöbölniük: a vinyl padlók továbbra is műanyagból készülnek. A zöldebb, ökológiai változatok keresésekor a gyártóknak szükségszerűen más irányba kellett elindulniuk, ahol új lehetőségeket találtak. „Egyik az úgynevezett SPC padló, amelynek alapanyaga kőzúzalék, ami egy megújuló természetes anyag. Másik irány a biopoliuretánból készült, 100%-ban ökológiai és újrahasznosítható, az úgynevezett elasztikus burkolatok ” .

Minden a vinyllel kezdődött

Mindkét típusú új burkolat a vinylnek köszönheti létezését. A gyártók a PVC burkolatok hibáinak kiküszöbölésére irányuló erőfeszítései nélkül valószínűleg nem léteznének modern SPC vagy bio padlók. "Megőrzik azokat a legjobbat tulajdonságokat, amit a vinylek kínálnak: kellemes tapintás, járás közben kellemesen meleg felület, alacsony zajkibocsátás, magas kopásállóság extrém terhelés esetén is, ami alkalmassá teszi őket közületi helyiségekben történő felhasználásra is. További előnyük a hosszú élettartam, színtartósság, UV-sugárzással szembeni ellenállás és az egyszerű karbantartás”  Az alacsony hőellenállásnak köszönhetően mindhárom típusú burkolat alkalmas padlófűtéshez.

SPC burkolatok - merev és méretálló, ugyanakkor puha és meleg tapintású

Az SPC (Stone Polymer Composit) padlók, más néven SPC rigid, zúzott ásványi anyagok keverékéből készül, ezért nevezik őket ásványi burkolatoknak (pl. KPP, Wineo, Kährs vagy Arbiton). Az ásványi adalékanyag szilárdságot és rugalmasságot ad a padlóknak, melyet a polimerek biztosítják. A gyártás során nem használnak lágyítót, ftalátot vagy egyéb szennyező anyagot. Az SPC padlók ezért teljesen ártalmatlanok az egészségre és 100%-ban újrahasznosíthatók. Milyen további előnyei vannak az SPC padlóknak? Az ásványi maggal ellátott padló rendkívül erős, ellenáll a pontterhelésnek és magas kopásállósággal rendelkezik. "A vinylekkel szemben mérettartósabb, ugyanakkor mégis puha (pl. laminált padlókhoz képest) és meleg tapintású. Gyakori előnyük a más vinylekkel szemben az, hogy a több SPC padló már integrált zajcsökkentő alátéttel készül, ami nagyban leegyszerűsíti a lerakást”. Az SPC padlók – legalábbis egyelőre – csak klikkes kivitelben kaphatók.

Kahrs SPC padló

Verhetetlen organikus burkolatok

A vinyl padlók hátrányainak kiküszöbölése érdekében megjelentek az úgynevezett ökológiai padlók, más néven biopadlók. „Előállításukhoz kizárólag megújuló energiaforrásból származó természetes anyagokat – ricinus vagy lenolajat és gipszet – használnak. A gyártás során nem használnak mesterséges adalékanyagokat, lágyítót vagy klórt. Ennek köszönhetően ezek a burkolatok 100%-ban újrahasznosíthatók, szag- és károsanyag-kibocsátásmentesek. A vegyes hulladékkal együtt nyugodtan kidobhatók a szemetesbe. Tűz esetén sem keletkeznek mérgező gázok és szinte füst sincs”. Ezen biopadlók ökológiai természetét számos tanúsítvány igazolja.

Ökopadló Pureline

A felhasználással kapcsolatban első helyen kell megemlíteni azt a tényt, hogy aezek a padlók padlók a legmagasabb terhelési osztályba tartoznak. A padló felületét 0,3 mm vastag poliuretán réteg alkotja, amely biztosítja a kopóréteg maximális tartósságát, rugalmasságát és puhaságát, valamint megvédi az elhasználódással, szennyeződések tapadásával és a vegyszerekkel szemben. A Purline biopadlók megfelelnek a magas higiéniai követelményeknek, amelyek lehetővé teszik a felhasználását egészségügyi intézményekben, kutatóintézetekben vagy iskolákban. A Ceramin padlók ragasztandó és klikkes kivitelben érhetők el. 

Padló közösségi térbe, intézménybe

Vissza a vinylekhez

Még a vinyl padlók esetében is, amelyeket PVC-nek (polivinyl-kloridnak) is neveznek tekercses vagy LVT-nek (Luxury Vinyl Tiles) modul kivitelben, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a gyártás során igyekeznek a leginkább környezetbarát anyagfelhasználás felé orientálódni. Sok gyártó a ftalátokat más fajta lágyítókra cserélte. A jelenlegi vinylek többnyire ftalátmentesek, és ha már tartalmaznak ilyen típusú lágyítókat, mennyiségük elenyésző, így ártalmatlan az egészségre. Felmerül a kérdés, hogy miért örvendnek még mindig ekkora népszerűségnek a vinylek. „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy két lerakási lehetőséget kínál, úsztatott és teljes felületű lerakást ragasztással. A vinylek ugyanakkor többféle vastagságban elérhetőek, így 2 mm-es vastagságban is, ami praktikus például az lakásfelújításokhoz. Emellett kaphatók még HDF hordozón integrált zajcsökkentő alátéttel is. Ez a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsíti a lerakást, nagyobb méretstabilitást biztosít a padlónak, és segít elfedni az aljzat kisebb hibáit is.

 

A másik ok az, hogy továbbra is a legszélesebb dekorválasztékkal rendelkezik, amit a másik két burkolattípus még nem kínál. A harmadik ok pedig a kedvező ár”. Azonban a PVC padlóburkolatok jövője bizonytalan. „Tekintettel arra, hogy az építőanyagok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése egyre nagyobb prioritást élvez a gyártók és a felhasználók körében, és az, hogy a 100%-ban ökológiai padlók már a elérhetőek, illetve amint megfizethetőbbé válnak, véleményem szerint a vinylek fokozatosan kiszorulnak a piacról. " (- Benkő Gábor nyilatkozata)

Fogalomjegyzék

Vinyl padlók, lágyított PVC (polivinil-klorid), vagy LVT burkolatok (Luxury Vinyl Tiles). Olyan padlóburkolatok, amelyek részben vagy teljesen műanyagból készülnek. Elérhetők tekercses és modul kivitelben. Kivitelezésük lehetséges úsztatva, vagy egész felületű ragasztással.
SPC ásványi padlók ( Stone Polymer Composit) kőzúzalék hozzáadásával készült, új generációs padlóburkolatok. Környezetbarát, 100%-ban újrahasznosítható alapanyagokból készülnek.
Ökológiai vagy biopadlók is 100%-ban újrahasznosítható, ricinus- vagy lenolajból és gipszből készülnek. A szilárdságot és egyben rugalmasságot adó felső réteg biopoliuretánból készül.

A Ceraminshopról

A ceraminshop.hu Magyarországon az Arcade Home Kft. 2017-es megalapítása óta  forgalmazza a nagy tapasztalattal és modern gyártási technológiával rendelkező vezető európai gyártók magas minőségű padlóit. Termékkínálatunk kialakításakor elsősorban a Classen Ceraminjára fókuszáltunk. Cégünk kezdetben csak a Classen termékeit forgalmazta, ma már saját SPC vel is rendelkezünk "Prémium SPC" néven, és több gyártó termékét is forgalmazzuk. Képviseljük továbbá a Baudekor termékeit is, melynek kínálata magába foglalja az organikus padlókat is.
SPC-ásványi padlók teljes választékát kínáljuk Ceraminshop-ArcadeHome márkanév alatt. Kínálatunkban megtalálja nem utolsó sorban az Arbiton SPC padlók választékát, amelyek különösen alkalmasak nagy teherbírású közületi helyek burkolására. Kínálatunk  továbbá tartalmazza a padlókhoz szükséges szegélylécek, alátétek, tisztítószerek és további segédanyagok teljes választékát.

Az SPC előnyei más, lapra szerelt, klikkes padlóburkolatokkal szemben:

  • Az SPC padlóburkolat az LVT (Luxury Vinyl Tiles) és a laminált padló jelentős mértékű fejlesztése
  • Az SPC 20-szor jobb ütésállósággal rendelkezik, mint a laminált padló, és 10-szer jobb ütésállósággal, mint az LVT padló
  • Az SPC bármilyen kemény felületre fektethető, és elrejti a legtöbb kisebb padlóhibát, és a meglévő aljzat egyenetlensége nem rajzolódnak át hosszabb idő elteltével sem
  • Az SPC fektetése 60% -kal gyorsabb, mint az LVT és a laminált padló installálása
  • Az SPC környezetbarát, a termék 100 % -ban újrahasznosítható
  • Az SPC sokkal stabilabb, nagyobb igénybevételt bír, mint a laminált vagy LVT padló, így alkalmas nagycsaládos vagy aktív emberek, illetve a home office-ban dolgozók számára is.

Akkor kezdjen hozzá most!


A CERAMIN lapok szinte pehelykönynyűek, élmény velük a munka.


Portalanítsa, zsírtalanítsa a meglévő
csempét vagy üres felületet, fogazott
glettvassal vékonyan vigye fel a ragasztót, és kezdje el felhelyezni a lapokat, amiket akár egy sniccerrel is méretre vághat. A Megaloc és Seal joint
illesztési rendszerének köszönhetően
villámgyorsan megy vele a munka.
A vizes helyiségekben, mint a fürdő és zuhanyzó fel kell ragasztani a burkolólapokat a padlóra és a falra. A nappaliba, szobákba a padlólapok lerakásához nem szükséges
a ragasztó használata, elég az LVT Max padlóalátét is. Beépített mikrofugái még jobban lerövidítik a
munkát, hiszen a fugázással sem kell foglalkozni, így rengeteg időt lehet megspórolni a kivitelezéssel.

Nézze meg videón facebook oldalunkon az alábbi linken:

Ceramin felrakás videoért KATT IDE!

ÉLJE ÚGY AZ ÉLETÉT,
AHOGY SZERETNÉ!

Ha eddig azt hitte, hogy a konyha és a fürdőszoba
tökéletes vízállósága csak a sci-fi filmekben
lehetséges, nyugodtan felejtse el! A CERAMIN
ásványkompozit burkolatok 100%-os védelmet
nyújtanak a vizes helyiségekben.
Nyugodtan feledkezzen bele egy relaxáló zuhanyozásba. Hagyja a gyerekeket pancsolni a kádban!

Sétáljon végig a szobákon vizes lábbal! Hagyja a konyha feltörlését a vacsora végére! Padlóra, falra,
sőt még a beépített zuhanyzóba is használható.
Elfelejtheti a drága tisztítószereket is! Takarítása kényelmes, elég hozzá egy seprű, vagy porszívó,
és egy felmosórongy. Tisztántartásához nincs szükség drága tisztítószerekre.
Szakítson a hagyományossal, válassza az egyedit!
A CERAMIN lapok a hagyományos LVT burkolatokkal szemben 100 %-ban méretstabilak.
A hőmérséklet változásaira nem deformálódnak, lerakásuk ezért a legjobb választás padlófűtés
(elektromos és infrás fűtés) esetében is. Felülete a Sealtec+ technológiának köszönhetően
rendkívül ellenálló. CERAMIN lapokkal burkolt otthonban úgy felnőhet egy generáció, hogy nem
hagynak rajta nyomot a karcos emlékek.


1 0 0 % VÍZÁLLÓ
Tökéletesen vízálló


KÖNNYŰ FELRAKNI

Szakértelem nélkül lerakható
Kék angyal minősítéssel
KÉKANGYAL KÖRNYEZETÜNK VÉDELMÉÉRT


Válassza az egészséget!
Kicsik, nagyok, mindenki tudja, hogy az egészség a legjobb befektetés. A lágyítás során felhasznált
nagyon káros anyagok a ftalátok (LVT-nél is probléma), a PVC tartalom miatt pedig a linóleumban
rengeteg, LVT-ben is számottevő lehet a vinil-klorid mennyiség. Hogy egy egyszerű linóleum is
képes napi szinten betegíteni?
Döntsön az egészség mellett, „zöldüljön” az otthona. A CERAMIN padlólapok KÉK Angyal minősítéssel,
100%-os újrahasznosíthatósággal készülnek, környezetbarát termékek. Még padlófűtés esetében sem
bocsátanak ki az egészségre káros vegyületeket. A maradékot pedig a kukába is kidobhatjuk.

Laminált padló lerakása

A modern laminált padló ma már nagyon népszerű választás otthoni használatra. Strapabíró, tartós, és nagyon sokféle stílus és árnyalat közül választhat. Ez a fajta padló könnyen karbantartható, és ideális a nagy forgalmú helyeken.

AZ SPC és a laminált padló

 lerakása meglehetősen egyszerű, de az alapos és gondos előkészítés elengedhetetlen, ha a jövőben el akarjuk kerülni a problémákat. Kulcsfontosságú annak meghatározása, hogy az aljzat megfelelő-e, különösen a nedvességtartalom tekintetében. A laminált padló még padlófűtéssel is kompatibilis.

A laminált padló valamilyen kattanásos vagy hornyos illesztési rendszert használ – a legtöbb gyártó szabadalmaztatta saját tervezését. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze a gyártó útmutatásait. Ez az útmutató a Eurowood és a Kaindl laminált padlókra vonatkozik. A Kaindl rendszer szélesebb választékkal rendelkezik, és könnyebben lefektethető – ideális, ha egyedül vagy nagy helyiségben rakja le a laminált padlót. Az Eurowood padló lefektetése is viszonylag egyszerű.

 

Szükségem van alátétre laminált padlóhoz/SPChez?

Alapvető fontosságú, hogy az aljzat tiszta, vízszintes és nedvességálló legyen. A laminált padlónak alátétre van szüksége, akár betonra, akár régi fa aljzatra fekteti. Az alátét számos előnnyel jár, mint például a zajcsökkentés, a hőszigetelés, a nagyobb kényelem a láb alatt, és meghosszabbítja a padló élettartamát.

Számos különféle alátét létezik laminált padlóhoz.

  • Ha fa aljzatra fektet, akkor a farostlemez alátét nagyon népszerű, mivel kiváló hőszigetelést biztosít. Akkor is a legjobb választás, ha az aljzat nem teljesen vízszintes, mivel minden kisebb, azaz akár 3 mm magas kiemelkedést is eltakar.
  • Ha betonaljzatra fektet, akkor beépített nedvességálló membránnal, például habbal ellátott alátétet kell választania (XPS). Továbbra is használhat farostlemezt, de szükség lesz egy külön nedvességálló rétegre is.

A farostlemez alátétet 90°-os szögben kell lefektetni a padló lefektetésének irányával. Amikor hab alátétet fektet le, minden illesztést vízálló szalaggal kell lezárnia. Bármelyik alátétet is választja, feltétlenül kövesse a gyártó fektetési utasításait. 

 

Mennyi laminált padlóra és SPCre lesz szükségem?

A szükséges csomagok számának kiszámításához számítsa ki szobája méretét m2-ben (hossz x szélesség = m2), és ellenőrizze a csomag lefedettségét. Adjon hozzá további 10-15%-ot a vágási veszteség miatt.

A laminált padlónak hozzá kell szoknia ahhoz a helyiséghez, amelybe lefektetik. Hagyja a bontatlan csomagokat legalább 48 órán át. Ne rakja egymásra a csomagokat háromnál magasabbra, és lehetőleg ékeljen be valamit az egyes csomagok közé, hogy a levegő teljes mértékben keringhessen körülöttük. Soha ne tárolja a csomagokat a falnak támasztva, mert ez meggörbülhet. Ha laminált padlót fektet a padlófűtésre, akkor minden csomagot külön fektessen a padlóra – semmiképpen ne rakja egymásra.

Hol kezdjem a laminált padló lerakását?

Ha betonra vagy új aljzatra fektet, akkor a padlódeszkák lerakásának iránya Önön múlik. Fényforrás felé fektetve az illesztések kevésbé láthatóak. A vízszintes vagy függőleges fektetés befolyásolja a szoba perspektíváját, szélesebbnek vagy hosszabbnak tűnik.

Ezért érdemes a padlódeszkákat a lerakás előtt „kirakni”, hogy kitaláljuk, hogyan helyezkednek el, és milyen széles lesz az utolsó élsor. A padlóhoz 10-12 mm-es tágulási rés szükséges az élek körül, hogy a fa idővel természetes módon táguljon és összehúzódjon. A tágulási rés beépítésének elmulasztása a jövőben meghajlíthatja és károsíthatja a padlólapokat.

Ha a meglévő szegélyléc legalább 10-12 mm vastag, akkor felhelyezés előtt eltávolítható, és a laminált padló lerakása után újra felszerelhető.

Annak kiszámításához, hogy hány sorra van szüksége, mérje meg a szoba szélességét, és ossza el ezt a padlólap szélességével, így lehetővé teszi a tágulási hézagokat. Ha az utolsó sor szélessége kisebb, mint 60 mm, akkor az első deszkát hosszában le kell vágni, hogy a szükséges extra szélességhez hozzáférjen. A cél az, hogy elkerüljük a túl vékony éldeszkákat.

A kihelyezés segít a csövekhez csatlakozó táblák elhelyezésében is. A csöveknek a tábla szélességének közepén kell elhelyezkedniük, nem a széleken. Ez sokkal könnyebbé teszi a későbbi vágást.

Kezdje az első sort a leghosszabb fal sarkában, és onnan haladjon visszafelé.

 

Hogyan szereljem fel a laminált padlót?

Győződjön meg arról, hogy eltávolított minden ajtót, mielőtt felhelyezi a padlót, mert bele kell vágnia az ajtónyílásba.

1. lépés 

 Fektesse le az alátétet.

2. lépés

 

Győződjön meg arról, hogy a padló alaposan elő van készítve, és az alátét a helyén van. A leghosszabb fal sarkától kezdve fektesse az első laminátumdarabot nyelves élével a falhoz.

3. lépés 

Ezután helyezzen 10-12 mm-es távtartókat a fal és a tábla közé, hogy létrehozza a tágulási rést. Helyezzen néhány távtartót a tábla hosszában és egyet a szélességében.

4. lépésÁllítsa egy vonalba a következő táblát az első végével, és nyomja le, hogy a helyére kattanjon. Ügyeljen arra, hogy az igazítás pontos legyen, mert azt szeretné, hogy az első sor tökéletesen egyenes legyen. Adjon hozzá távtartókat a tágulási rés fenntartásához. Addig ismételje ezt a folyamatot, amíg már nem tud több teli táblát lerakni.

5. lépés

Le kell vágnia az utolsó táblát, hogy illeszkedjen a sor végén lévő résbe. Tegyen le egy teljes táblát az imént felszerelt sor mellé. Fordítsa fejjel lefelé a táblát úgy, hogy a horony széle továbbra is maga felé nézzen.

6. lépés

Mérjen meg és jelöljön ki egy vágási vonalat a tábla alján. Ezután rögzítse a táblát egy munkapadon, és vágja ki dekopírfűrésszel vagy panelfűrésszel. Illessze a táblát a helyére az első sor befejezéséhez.

7. lépés

Ha az első sor levágása legalább 300 mm hosszú, akkor ezzel a második sort ugyanarról a végről indíthatja, mint az első sort. Soha ne kezdjen második sort teljes hosszúságú deszkával. Arra törekszik, hogy a táblák közötti illesztések az összes sorban lépcsőzetesek legyenek. Ez jól néz ki és jobb stabilitást biztosít. Ne felejtsen el minden sor elején távtartót használni, majd a fenti eljárás megismétlésével fektesse le a táblákat.

8. lépés

A második sor indításához tegyen egy távtartót a falhoz, majd helyezze egy új deszka nyelvét az előző sor horonyélébe. Helyezze be a táblát 20-30 fokos szögben. Győződjön meg arról, hogy a tábla vége a fali távtartónak ütközik.

9. lépés

Illessze fel a következő táblát, és ugyanezzel a módszerrel nyomja a helyére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a nyelv és a horonyrendszer megfelelően kattan a helyére. Haladjon lefelé a sorban, és ismételje meg az összes sorban, amíg el nem éri a szélső sort.

Lehet, hogy deszkákat kell vágnia, hogy illeszkedjen az utolsó sorban lévő résbe, de ez már az induláskor eldől. Ebben az esetben mérje meg az utolsó teljes sor és egy távtartó közötti távolságot. Vágja le a táblát méretre, és fektesse le a szokásos módon. Ne felejtse el hagyni a tágulási hézagokat.